A&T solutions s.r.o. - Profesionálne daňové poradenstvo. Kvalitné účtovné a mzdové služby. Zápis do Registra partnerov verejného sektora. 

Kontaktujte nás:  Koceľova 6, 949 01 Nitra, +421 948 198 560, info@atsolutions.sk

Stravovanie zamestnancov

Poznáte povinnosti zamestnávateľa v súvislosti s poskytovaním stravy či stravných lístkov svojim zamestnancom? V nasledujúcom článku sa o nich dozviete viac.

V prípade, ak zamestnanec v pracovný deň odpracuje viac ako štyri hodiny, musí mu jeho zamestnávateľ v súlade so Zákonníkom práce poskytnúť stravovanie. Stravovanie zamestnávateľ nie je povinný poskytnúť za dni, v ktoré zamestnanec nepracoval (napr. z dôvodu PN, dovolenky a pod), alebo za dni, keď síce zamestnanec pracoval, avšak jeho pracovný čas neprekročil štyri hodiny za daný deň. Stravovanie sa tiež nezabezpečuje zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu (s výnimkou zamestnancov, ktorí najprv na pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny a následne začala ich pracovná cesta). 

Stravovanie by mal zamestnávateľ prednostne zabezpečiť vo svojom vlastnom stravovacom zariadení, alebo v inom stravovacom zariadení, ktoré má oprávnenie na poskytovanie stravovacích služieb. Pod stravovaním sa rozumie jedno teplé hlavné jedlo a vhodný nápoj. Príspevok zamestnávateľa na stravu je najmenej 55% hodnoty ceny jedla, avšak najviac je na každé jedlo 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín, čo predstavuje v roku 2014 sumu 2,20 eur (do 31.10.2014), resp. 2,31 (od 1.11.2014).

Ak nie je možné zabezpečiť stravovanie zamestnanca v stravovacom zariadení, môže zamestnávateľ zamestnancovi poskytnúť stravovacie poukážky (stravné lístky). Hodnota stravovacej poukážky sa odvíja od hodnoty stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Jej hodnota by mala byť v rozmedzí 75% až 100% stravného pri pracovnej ceste, čo pre rok 2014 znamená hodnotu stravného lístka v rozmedzí 3,00 eur až 4,00 eur (do 31.10.2014), resp. v rozmedzí 3,15 až 4,20 eur (od 1.11.2014). Zamestnávateľ na stravovaciu poukážku prispieva zamestnancovi v hodnote 55% z hodnoty poukážky. 

Zamestnávateľ sa môže dobrovoľne rozhodnúť prispievať zamestnancovi na stravu či na stravovacie poukážky aj nad rámec limitov stanovených zákonom. V takomto prípade je však strava nad zákonný limit pre zamestnávateľa daňovo neuznateľným nákladom a pre zamestnanca predstavuje zdaniteľný benefit.

V tomto článku boli dňa 29.10.2014 vykonané číselné úpravy v nadväznosti na zmeny hodnoty stravného od 1.11.2014. Zmeny sú vyznačené tučným písmom. Viac k téme zmeny hodnoty stravného od 1.11.2014 nájdete v článku Zmena hodnoty stravných lístkov a nové hodnoty "diét" od novembra 2014.

Ing. Marcela Bošková 26.6.2014

Disclaimer

Informácie v tomto článku odrážajú naše vedomosti a názory v dobe spracovania. Skôr, ako sa rozhodnete pre uskutočnenie svojich zámerov, vyžiadajte si podrobnejšie informácie.

Máte otázky

Ak by ste mali otázky týkajúce sa tejto problematiky, alebo by vás zaujímali ďalšie informácie neváhajte sa na nás obrátiť

Kontaktujte nás

Newsletter

Páčia sa vám naše odborné články? Prihláste sa na ich odber.