A&T solutions s.r.o. - Profesionálne daňové poradenstvo. Kvalitné účtovné a mzdové služby. Zápis do Registra partnerov verejného sektora. 

Kontaktujte nás:  Koceľova 6, 949 01 Nitra, +421 948 198 560, info@atsolutions.sk

Dividendy a zdravotné poistenie

Od roku 2011 podliehajú dividendy zdravotným odvodom. Legislatíva upravujúca oblasť zdravotného poistenia z dividend sa však výrazne a často mení. Nasledujúci blog zorientuje čitateľa v neprehľadnej legislatíve a podá praktický návod ako odvodovo vysporiadať dividendy vyplatené v roku 2014.

Zdravotné poistenie

Pri dividendách prišlo k zásadnej zmene v roku 2011, kedy sa na ne začala uplatňovať povinnosť hradiť zdravotné poistenie. Výška zdravotného odvodu, spôsob jeho úhrady, termín splatnosti ako aj ďalšie súvisiace náležitosti sa však výrazne zmenili po dvoch rokoch platnosti zákona. Zároveň sa medziročne menia aj limity pre minimálny a maximálny vymeriavací základ. 

Pre správne vysporiadanie zdravotného poistenia z dividend je preto veľmi dôležité rozlišovať, za aké účtovné obdobie sa vypláca zisk a obdobie, kedy je zisk reálne vyplácaný.

Pokiaľ sa v roku 2014 vyplácajú zisky za účtovné obdobia od 1.1.2004 do 31.12.2010, takéto dividendy nepodielajú zdravotnému poisteniu. Z takýchto dividend sa teda zdravotné poistenie neplatí a to napriek tomu, že sú reálne vyplácané v roku 2014.

Pokiaľ sa však v roku 2014 vyplácajú dividendy za účtovné obdobia od 1.1.2011, povinnosť zdravotného odvodu sa na tieto podiely na zisku uplatňuje.

Dividendy za roky 2011 a 2012

Podiely na zisku za účtovné obdobia rokov 2011 a 2012, ktoré sú vyplácané v roku 2014, podliehajú zdravotným odvodom. Príjemca dividendy je povinný prijatú dividendu sám nahlásiť do svojej zdravotnej poisťovne na predpísanom tlačive. Termín na nahlásenie je do konca mája nasledujúceho roka.

Zdravotná poisťovňa následne vykoná príjemcovi dividendy ročné zúčtovanie zdravotného poistenia a vyzve ho na úhradu zdravotného odvodu. Výška odvodu je 10% z vymeriavacieho základu. Pre zdravotne ťažko postihnuté osoby sa uplatňuje sadzba 5%.

Zdravotné poistenie z dividend prijatých v roku 2014 týkajúcich sa účtovných období 2011 a 2012 teda reálne príjemca dividendy uhrádza približne v lete roku 2015. Platobným titulom je doručené ročné zúčtovanie zdravotného poistenia.

Vymeriavacím základom pre určenie výšky zdravotného odvodu je vyplatená dividenda. Od zdravotného poistenia je oslobodená suma 402,50 eur. Preto sa do zdravotnej poisťovne nahlasuje výška prijatej dividendy presahujúca túto sumu. Pri výpočte zdravotného odvodu sa zároveň uplatňuje aj maximálny strop pre vymeriavací základ, ktorý je vo výške 48 300,00 eur. 

Dividendy za rok 2013

Podiely na zisku za účtovné obdobie roku 2013, ktoré sú vyplácané v roku 2014, tiež podliehajú zdravotným odvodom, ale už za úplne iných pravidiel.

Pokým dividendy za účtovné obdobia 2011 a 2012 musia nahlasovať do zdravotnej poisťovne sami prijímatelia dividend, dividendy za obdobie 2013 už nahlasuje priamo spoločnosť, ktorá dividendy vypláca.  Spoločnosť nahlasuje do zdravotnej poisťovne výšku vyplatených dividend do 8. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca po vyplatení dividend.

Zdravotné poistenie z dividend vyplácaných za účtovné obdobia od roku 2013 sa už rieši preddavkovým spôsobom. Povinnosť zraziť preddavky majú spoločnosti, ktoré dividendu vyplácajú. Zrazený preddavok musia odviesť na účet príslušnej zdravotnej poisťovne v termíne do 8. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca po vyplatení dividend.

Vymeriavacím základom pre určenie výšky zdravotného odvodu je vyplatená dividenda. Žiadna časť dividend sa už nepovažuje za oslobodenú. Ostáva však v platnosti maximálny strop pre vymeriavací základ, ktorý je pre rok 2014 vo výške 48 300,00 eur. Sadzba pre odvod zdravotného poistenia je 14% z vymeriavacieho základu, t.j. z vyplatenej dividendy.

Zdanenie a sociálne odvody z dividend

Na záver chceme podotknúť, že dividendy vôbec nepodliehajú sociálnemu poisteniu. Ich príjem sa teda žiadnym spôsobom nevykazuje do Sociálnej poisťovne. Zároveň dividendy vyplácané zo zisku spoločnosti vykázaného od roku 2004 nie sú predmetom dane. Znamená to, že nevstupujú do daňového priznania a neplatí sa z nich žiadna daň. 

Ing. Marcela Bošková 9.5.2014

Disclaimer

Informácie v tomto článku odrážajú naše vedomosti a názory v dobe spracovania. Skôr, ako sa rozhodnete pre uskutočnenie svojich zámerov, vyžiadajte si podrobnejšie informácie.

Máte otázky

Ak by ste mali otázky týkajúce sa tejto problematiky, alebo by vás zaujímali ďalšie informácie neváhajte sa na nás obrátiť

Kontaktujte nás

Newsletter

Páčia sa vám naše odborné články? Prihláste sa na ich odber.