A&T solutions s.r.o. - Profesionálne daňové poradenstvo. Kvalitné účtovné a mzdové služby. Zápis do Registra partnerov verejného sektora. 

Kontaktujte nás:  Koceľova 6, 949 01 Nitra, +421 948 198 560, info@atsolutions.sk

Odvodová úľava v praxi

Od 1.11.2013 je účinná novela zákona o sociálnom poistení, ktorá zavádza tzv. odvodovú úľavu. V jej dôsledku pri prijatí nového zamestnanca do pracovného pomeru neplatia zamestnávatelia za určitých podmienok skoro žiadne odvody. Nasledujúci článok vysvetlí podmienky na uplatnenie odvodovej úľavy a na konkrétnom príklade ukáže jej dopad na zamestnanca a zamestnávateľa.

Odvodová úľava v číslach

Odvodová úľava pre zamestnávateľa znamená výrazné zníženie povinnosti platiť odvody za zamestnanca po dobu 12 mesiacov. Z pôvodnej výšky odvodov 32,5% hrubej mzdy platí zamestnávateľ odvody iba vo výške 1,02%.

Pre zamestnanca znamená odvodová úľava to, že z jeho mzdy sa na 12 mesiacov úplne prestanú stŕhať akékoľvek odvody.

Tabuľka nižšie uvádza rozdiel medzi dvoma zamestnancami s rovnakou hrubou mzdou 450 eur. Avšak pri jednom zamestnancovi sa odvodová úľava uplatňuje a pri druhom nie. Z tabuľky je vidieť, že zamestnávateľ pri takomto zamestnancovi ušetrí na odvodoch 153,68 eur mesačne (viac riadok tabuľky „superhrubá mzda“). Zamestnancovi sa pri uplatnení odvodovej úľavy zvýši jeho čistá mzda o 48,85 eur mesačne.

Popis Mzda bez odvodovej úľavy v EUR Mzda po odvodovej úľave v EUR Rozdiel v EUR
Superhrubá mzda 608,40 454,73 -153,68
Odvody zamestnávateľ 158,40 4,73 -153,68
Hrubá mzda 450,00 450,00 0,00
Odvody zamestnanec 60,30 0,00 -60,30
Čistá mzda 374,81 423,66 48,85

Podmienky pre uplatnenie odvodovej úľavy

Aby mohol zamestnávateľ využiť finančné výhody plynúce z odvodovej úľavy, musia on a jeho zamestnanec splniť nasledovné podmienky:

  • Zamestnávateľ musí zamestnať nového zamestnanca, ktorý bol minimálne 12 mesiacov evidovaný na Úrade práce a z Úradu práce bude zamestnanec vyradený práve z dôvodu svojho zamestnania u tohto zamestnávateľa.
  • So zamestnancom musí byť uzatvorený klasický pracovný pomer. Akceptuje sa aj skrátený pracovný úväzok či pracovný pomer na dobu určitú, avšak na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa odvodová úľava nevzťahuje.
  • Zamestnávateľ nesmie prepustiť existujúcich zamestnancov z dôvodu, aby zamestnal nového zamestnanca s nárokom na odvodovú úľavu.
  • Zamestnávateľ nemá nedoplatky na sociálnom a zdravotnom poistení.
  • Hrubá mzda zamestnanca prijatého v roku 2013 nesmie prekročiť počas 12 mesiacov uplatňovania odvodovej úľavy sumu 526,62 eur. Pri zamestnancoch prijatých v roku 2014 nesmie ich hrubá mzda počas 12 mesiacov prekročiť sumu 539,35 eur.

Ak sú splnené vyššie uvedené podmienky u zamestnávateľa aj zamestnanca, zamestnávateľ má nárok na odvodovú úľavu. Počet týmto spôsobom prijatých zamestnancov nie je limitovaný a teda sa odvodová úľava môže naraz uplatňovať aj na viacerých zamestnancov.

Odvodová úľava sa uplatňuje po dobu 12 mesiacov. Na uplatnenie odvodovej úľavy nie je žiadna podmienka týkajúca sa dĺžky trvania pracovného pomeru. Pracovný pomer teda môže trvať aj kratšie ako 12 mesiacov. Ak by trval dlhšie, odvodová úľava sa uplatní iba počas prvých 12 mesiacov. 

Zánik odvodovej úľavy

Nárok na odvodovú úľavu zaniká automaticky po uplynutí 12 mesiacov trvania pracovnej zmluvy. Od 13. mesiaca hradia zamestnanec aj zamestnávateľ odvody v plnej výške.

Zároveň nárok na odvodovú úľavu zanikne, ak hrubá mzda zamestnanca prekročí mesačnú maximálnu výšku 526,62 eur (suma mzdy pre zamestnancov prijatých v roku 2013). K prekročeniu výšky mzdy môže prísť napríklad pri vyplatení odmien, či 13. platu a pod. V takomto prípade sa odvodová úľava neuplatní v mesiaci prekročenia maximálnej hranice a ďalej sa už nesmie uplatňovať ani v nasledujúcich mesiacoch.

Čo v praxi znamená odvodová úľava pre zamestnávateľa?

Pre zamestnávateľa predstavuje odvodová úľava finančnú úsporu na mzdových nákladoch.

Odvodová úľava však pre zamestnávateľa nie je voliteľná. Ide o zákonnú povinnosť. Pokiaľ teda zamestnanec aj zamestnávateľ spĺňajú podmienky pre jej uplatnenie, zamestnávateľ je povinný odvodovú úľavu uplatňovať.

Odvodová úľava zároveň môže pre zamestnávateľa znamenať neželanú kontrolu zo strany štátu, ktorá bude skúmať, či z dôvodu čerpania odvodovej úľavy neprišlo k prepusteniu pôvodných zamestnancov.

Čo v praxi znamená odvodová úľava pre zamestnanca?

Počas doby nároku na odvodovú úľavu sa zo mzdy zamestnanca neplatí do Sociálnej poisťovne nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie ani poistenie v nezamestnanosti.

Pre zamestnanca to reálne znamená, že toto obdobie sa mu nezapočítava do dôchodku, v prípade PN nad 10. dní nemá nárok na nemocenské, tehotné ženy nemajú nárok na vyrovnávaciu dávku. Ďalej sa toto obdobie nezapočítava do doby potrebnej pre určenie materského, ošetrovného či dávky v nezamestnanosti.

Záver

Odvodová úľava znamená pre zamestnávateľa na jednej strane ušetrenie mzdových nákladov. Na druhej strane však zamestnávateľ príjma osobu, ktorá bola dlhodobo nezamestnaná. Pri takomto zamestnancovi je určité riziko, že stratil pracovné návyky. Zamestnávateľovi teda môžu vzniknúť dodatočné náklady súvisiace zo zaškolovaním zamestnanca.

Pre zamestnancov je odvodová úľava výhodná v tom smere, že sa zvyšuje ich čistá mzda. Nevýhoda je spojená s tým, že títo zamestnanci nie sú vôbec poistení nemocensky, dôchodkovo či v nezamestnanosti. Toto môže mať najväčší negatívny dopad na ženy plánujúce tehotenstvo či starších ľudí pred dôchodkovým vekom.

Ak by ste mali otázky týkajúce sa tejto problematiky, alebo by vás zaujímali ďalšie informácie, neváhajte sa na nás obrátiť.

Informácie v tomto článku odrážajú naše vedomosti a názory v dobe spracovania. Skôr, ako sa rozhodnete pre uskutočnenie svojich zámerov, vyžiadajte si podrobnejšie informácie.

Ing. Marcela Bošková 6.11.2014

Disclaimer

Informácie v tomto článku odrážajú naše vedomosti a názory v dobe spracovania. Skôr, ako sa rozhodnete pre uskutočnenie svojich zámerov, vyžiadajte si podrobnejšie informácie.

Máte otázky

Ak by ste mali otázky týkajúce sa tejto problematiky, alebo by vás zaujímali ďalšie informácie neváhajte sa na nás obrátiť

Kontaktujte nás

Newsletter

Páčia sa vám naše odborné články? Prihláste sa na ich odber.