A&T solutions s.r.o. - Profesionálne daňové poradenstvo. Kvalitné účtovné a mzdové služby. Zápis do Registra partnerov verejného sektora. 

Kontaktujte nás:  Koceľova 6, 949 01 Nitra, +421 948 198 560, info@atsolutions.sk

Zamestnanci a živnostníci si od 1. decembra 2016 prilepšia

Zamestnanci si od 1. decembra 2016 prilepšia. Zvyšujú sa im stravné lístky aj hodnota stravného (diét) pri pracovných cestách. Zmenu tiež ocenia aj živnostníci.

Stravné pri pracovných cestách („diéty“)

Ak je zamestnanec vyslaný na pracovnú cestu v rámci SR a táto trvá aspoň 5 hodín, má od zamestnávateľa nárok na diéty. Zvýšenie hodnoty diét je uvedené v nasledujúcej tabuľke:

Čas trvania pracovnej cesty Diéty do 30.11.2016 v EUR Diéty od 1.12.2016 v EUR
5 až 12 hodín 4,20 4,50
12 až 18 hodín 6,30 6,70
Nad 18 hodín 9,80 10,30

Diéty za zahraničné pracovné cesty zostávajú zatiaľ nezmenené.

Stravné lístky

Zamestnávatelia, ktorí poskytujú svojim zamestnancom stravné lístky, musia od decembra 2016 zvýšiť ich hodnotu. Minimálna hodnota stravného lístka sa zvýši z 3,15 eur na 3,38 eur. Z tejto sumy následne tvorí 1,86 eur (55% z 3,38 eur) sumu platenú zamestnávateľom a 1,52 eur (45% z 3,38 eur) je doplatok zamestnanca.

Stravné živnostníkov

Živnostník má nárok na stravné za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku. Pokiaľ si živnostník svoj nárok uplatní, zvýši si tým od decembra svoje daňové výdavky z 4,20 eur na 4,50 eur za deň.

Tieto informácie pripravila Lucia Arvaiová, mzdový špecialista spoločnosti A&T solutions. Spoločnosť A&T solutions poskytuje služby v oblasti externého spracovania miezd a poradenstvo v pracovno-právnej oblasti.

Prečítajte si k tejto problematike aj naše vyjadrenia pre Hospodárske noviny: Zvýšila sa hodnota stravných lístkov a stravného

Lucia Arvaiová, mzdový špecialista 30.11.2016

Disclaimer

Informácie v tomto článku odrážajú naše vedomosti a názory v dobe spracovania. Skôr, ako sa rozhodnete pre uskutočnenie svojich zámerov, vyžiadajte si podrobnejšie informácie.

Máte otázky

Ak by ste mali otázky týkajúce sa tejto problematiky, alebo by vás zaujímali ďalšie informácie neváhajte sa na nás obrátiť

Kontaktujte nás

Newsletter

Páčia sa vám naše odborné články? Prihláste sa na ich odber.