A&T solutions s.r.o. - Profesionálne daňové poradenstvo. Kvalitné účtovné a mzdové služby. Zápis do Registra partnerov verejného sektora. 

Kontaktujte nás:  Koceľova 6, 949 01 Nitra, +421 948 198 560, info@atsolutions.sk

Pozor na pôžičky v podnikaní (1. časť): Pôžičky prijaté od spoločníkov

Ako sa na pôžičku firme prijatú od jej majiteľa pozerá štát? Prečítajte si o prijatých pôžičkách v širších súvislostiach s ohľadom na celú škálu príslušných zákonov.

Malé a stredné podniky sú často pri začatí podnikania či priebežne počas svojej existencie v dočasnom nedostatku finančných prostriedkov. Získanie financií od bánk pri rozbehu podnikania je takmer nemožné. Pre existujúci podnik zase môže byť vybavenie pôžičky časovo náročné či pridrahé. Z toho dôvodu majitelia a konatelia zvyknú firme požičať svoje osobné finančné prostriedky.

Ako sa na pôžičku firme prijatú od jej majiteľa pozerá štát?

Krátka odpoveď je: štát vytvára prekážky a obmedzenia.

Dlhšia odpoveď na túto otázku je v článku nižšie. Prečítajte si o prijatých pôžičkách v širších súvislostiach s ohľadom na celú škálu príslušných zákonov. 

Pôžička v hotovosti

Tvorcovia slovenskej legislatívy veľmi negatívne vnímajú pôžičky poskytnuté v hotovosti. V zmysle zákona o obmedzení platieb v hotovosti nebolo možné od roku 2013 poskytnúť hotovostnú pôžičku, ak jej výška prekračovala 5 000 eur.

Hotovostný limit 5 000 eur je však už minulosťou. Narýchlo prijatý Lex Váhostav od konca apríla 2015 úplne zakazuje poskytnutie hotovostnej pôžičky firme jej spoločníkom (resp. od roku 2016 aj inou osobou spriaznenou firme).

Zároveň Lex Váhostav prináša aj obmedzenia ohľadne vrátenia takto poskytnutej pôžičky. Doteraz bolo vrátenie pôžičky prakticky naviazané na dostatok likvidných prostriedkov vo firme a vlastné rozhodovanie jej manažérov. Počnúc rokom 2016 firma pôžičku nemôže vrátiť, ak je v úpadku resp. jej úpadok hrozí („spoločnosť je v kríze“). Spoločnosť je v kríze vtedy, ak je pomer vlastného imania a záväzkov spoločnosti menej ako 4 ku 100. Pomer pre krízu sa medziročne zvyšuje, a od roku 2018 by mal platiť pomer vlastného imania a záväzkov 8 ku 100.

Bezúročné pôžičky

V súčasnosti je poskytovanie pôžičky ošetrené v Občianskom zákonníku, ktorý povoľuje aj bezúročné pôžičky. Rozhodnutie o tom, či úroky budú alebo nebudú uplatnené závisí na vôli zmluvných strán.

Pohľad na bezúročné pôžičky však zásadným spôsobom mení Lex Váhostav.  Od roku 2016 bude platiť, že pôžičky od spoločníkov (či iných osôb spriaznených s firmou) už musia obsahovať úrok. Výška úroku ako aj podmienky poskytnutej pôžičky musia byť také, aké by boli dohodnuté v bežnom obchodnom styku. Bezúročné pôžičky sa teda stávajú minulosťou.

Transférové oceňovanie

Pokiaľ spoločnosť prijme od svojho spoločníka (či inej závislej osoby) pôžičku a táto pôžička obsahuje úrok, prichádzajú na scénu aj daňové predpisy, konkrétne pravidlá transférového oceňovania.

Úrok z prijatej pôžičky sa účtuje v spoločnosti ako náklad, ktorý vo všeobecnosti znižuje základ dane.

Pokiaľ ide o úrok od spoločníka (či inej závislej osoby), daňové predpisy nútia spoločnosť pri zostavovaní daňového priznania daný úrok preskúmať, či zodpovedá princípom nezávislého vzťahu. Spoločnosť by teda mala poznať trhové prostredie a podmienky, za akých sa obdobné pôžičky poskytujú medzi nezávislými osobami.

Problém nastáva, ak je úrok medzi spoločnosťou a jej spoločníkom (či inou závislou osobou) vyšší ako ten, ktorý sa v obdobných transakciách bežne používa. Daňové predpisy hovoria, že spoločnosť si môže ako náklad uznať len tú časť úrokov, ktorá je bežná na trhu. Úroky nad trhové podmienky predstavujú pre spoločnosť v daňovom priznaní pripočitateľnú položku.

Okrem toho daňové predpisy prikazujú spoločnosti k pôžičke od spoločníka (či inej závislej osoby) viesť byrokratickú dokumentáciu k transférovému oceňovaniu. Dokumentácia je pre firmy povinná a musí byť na požiadanie predložená daňovému úradu a to do 15 dní od doručenia výzvy. Dokumentácia musí byť vypracovaná v rôznom rozsahu (v skrátenom, základnom alebo úplnom), na základe kritérií stanovených Ministerstvom financií SR.

Kým do roku 2014 sa daňové predpisy v oblasti transférového oceňovania vzťahovali iba na cezhraničné transakcie, od roku 2015 sú záväzné aj pre tuzemské transakcie (t.j. aj na vzťah pôžička slovenskej firme prijatá od jej spoločníka, občana SR).

Nízka kapitalizácia

Okrem pravidiel transférového oceňovania sa na prijaté pôžičky od spoločníkov (či iných závislých osôb) vzťahujú aj daňové pravidlá nízkej kapitalizácie.

Pravidlá nízkej kapitalizácie zavádzajú horný limit pre daňovú uznateľnosť úrokov z takýchto prijatých pôžičiek. Za daňovo uznateľné sa budú považovať iba tie nákladové úroky, ktoré sú do 25% hodnoty ekonomického ukazovateľa EBIDTA (t.j. účtovný výsledok hospodárenia pred zdanením očistený o nákladové úroky a odpisy). 

Pravidlá nízkej kapitalizácie síce platia od roku 2015, ale vzťahujú sa aj na pôžičky prijaté pred týmto rokom.

Porušenie legislatívy v súvislosti s pôžičkami

V prípade, ak spoločnosť nedodrží právne predpisy v súvislosti s pôžičkami, je vystavená rôznym pokutám a sankciám hlavne zo strany daňového úradu. Lex Váhostav zároveň zaviedol aj ručenie štatutárneho orgánu (konateľov) spoločností v prípade protiprávneho vracania pôžičiek spoločníkom.

V našej spoločnosti si uvedomujeme, že prioritou podnikateľov je zaoberať sa biznisom a že je pre nich náročné sledovať stále sa meniace a neprehľadné predpisy. Ak sa však chcú vyhnúť zbytočným finančným postihom či iným problémom z neznalosti zákonov, doporučujeme im zveriť svoju ekonomickú agendu do rúk skutočných odborníkov. 

Spoločnosť A&T solutions je poradenskou a účtovnou spoločnosťou. Medzi základné služby patrí poskytovanie daňového poradenstva, spracovanie daňových priznaní  a vedie účtovníctva a miezd  dodávateľským spôsobom.

Prečítajte si ešte:

Pozor na pôžičky v podnikaní: 2. časť - pôžičky poskytnuté spoločníkom (článok bude uverejnený čoskoro)

Dokumentácia k transférovému oceňovaniu (článok bude uverejnený čoskoro)

Ing. Marcela Bošková, daňový poradca 30.6.2015

Disclaimer

Informácie v tomto článku odrážajú naše vedomosti a názory v dobe spracovania. Skôr, ako sa rozhodnete pre uskutočnenie svojich zámerov, vyžiadajte si podrobnejšie informácie.

Máte otázky

Ak by ste mali otázky týkajúce sa tejto problematiky, alebo by vás zaujímali ďalšie informácie neváhajte sa na nás obrátiť

Kontaktujte nás

Newsletter

Páčia sa vám naše odborné články? Prihláste sa na ich odber.