A&T solutions s.r.o. - Profesionálne daňové poradenstvo. Kvalitné účtovné a mzdové služby. Zápis do Registra partnerov verejného sektora. 

Kontaktujte nás:  Koceľova 6, 949 01 Nitra, +421 948 198 560, info@atsolutions.sk

Otázky lekárnikov k Registeru partnerov verejného sektora. Odpovedá priamo oprávnená osoba

Ako sa sleduje obrat 250 tisíc eur?

Povinnosť zápisu do Registra partnerov verejného sektora majú lekárne vtedy, ak ich obrat prekračuje 250 tisíc eur za kalendárny rok. Táto suma je už hodnota vrátane DPH. Do tohto obratu sa nezahŕňajú priame platby od pacientov. Zároveň sa obrat 250 tisíc eur sleduje za každú zdravotnú poisťovňu samostatne. Pre povinnosť sa registrovať postačuje, ak je obrat prekročený v jednej zo zdravotných poisťovní, napríklad vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Ako prakticky zistiť, či lekáreň obrat prekročila?

Lekáreň by si mala skontrolovať vo svojom lekárenskom softvéri koľko fakturovala na jednotlivé zdravotné poisťovne. Keďže ide o novú povinnosť, doporučujem si pozrieť údaje za rok 2016. Ak ste napríklad na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu v roku 2016 fakturovali viac ako 250 tisíc eur, je predpoklad, že obrat prekročíte aj v roku 2017. Lekáreň by sa teda mala registrovať.

Do kedy musí byť registrácia hotová?

Lekárne musia mať registráciu vybavenú do 31.júla 2017. S registráciou však nedoporučujem čakať na poslednú chvíľu. Práve naopak, je vhodné ju vybaviť čo najskôr. Dôvodom je, že samotnému zápisu do Registra partnerov verejného sektora predchádzajú viaceré časovo náročné kroky. Zároveň predpokladáme nápor v posledných júlových dňoch. Keďže sa registrácia musí vybavovať iba elektronicky, nie je známe, či štátne systémy tento nápor elektronických registrácií zvládnu. Kvôli týmto dôvodom by lekáreň termín 31. júl 2017 nemusela stihnúť a to by znamenalo automaticky sankcie.

Ako v praxi vyzerá proces registrácie?

V prvom kroku si musí lekáreň nájsť a zazmluvniť oprávnenú osobu. Štát totiž ohľadne  registrácie komunikuje výhradne s oprávnenou osobou. Prípadné listy, či žiadosti v tejto veci od samotnej lekárne neberie štát a jeho inštitúcie do úvahy. Oprávnená osoba potom musí pred samotnou registráciou vykonať sériu rôznych verifikácií. Kontroluje skutočných vlastníkov lekárne a zisťuje, či nie sú verejne činnými osobami. Tento proces nie je žiadna formalita. Práve naopak. Lekáreň by sa mala pripraviť na to, že bude musieť oprávnenej osobe predkladať rôzne notársky overené dokumenty a podpisovať viaceré čestné prehlásenia. Oprávnená osoba následne spracuje verifikačný dokument. Ten je povinnou prílohou návrhu na zápis lekárne do Registra partnerov verejného sektora. Ak je súd s dokladmi predloženými oprávnenou osobou spokojný, lekáreň do registra zapíše.

Je zmluva s oprávnenou osobou iba formalita?

Oprávnená osoba komunikuje v mene lekárne so štátom. Ak spraví chybu, lekáreň nebude do registra zapísaná alebo z neho bude vymazaná. Problém však nemusí vzniknúť hneď pri prvom zápise. Povinnosti oprávnenej osoby trvajú naďalej. V pravidelných intervaloch musí vykonávať overovania stavu vlastníckej štruktúry. Ak prišlo k akejkoľvek zmene, musí o nej v mene lekárne ihneď informovať súd. Ak by si tieto povinnosti oprávnená osoba neplnila, dostane od štátu pokuty, avšak trest postihne aj samotnú lekáreň. Môže byť vymazaná z Registra partnerov verejného sektora, čo pre ňu vlastne znamená, že jej zdravotné poisťovne nemôžu ďalej preplácať dodané lieky. Zároveň budú lekáreň aj jej predstavitelia pokutovaní sankciami do 100 tisíc eur. Výber oprávnenej osoby je teda dôležitý.

Kto môže byť oprávnená osoba?

Oprávnenou osobou môže byť advokát, notár, daňový poradca, audítor alebo banka. Tieto osoby majú vydané špeciálne licencie, ktoré preukazujú ich odbornosť vo svojej profesii. Činnosť vykonávajú buď ako fyzická osoba alebo majú založenú spoločnosť. Ak majú založenú spoločnosť, aj tá musí mať udelenú licenciu na niektorú z vymenovaných činností.

Oprávnenou osobou nemôže byť ekonómka, účtovníčka, právnik či konzultant, ak nemajú licenciu na poskytovanie daňového poradenstva, advokácie či auditu.

Ešte upozorňujem, že oprávnené osoby majú zakázané používať sprostredkovateľov, či tretie osoby na výkon činností oprávnenej osoby. Oprávnené osoby musia vždy komunikovať s klientom napriamo. Ak to tak nie je, a lekáreň osloví sprostredkovateľ, na mieste je zvýšená opatrnosť.

Ako si vybrať oprávnenú osobu?

V prvom rade by sa lekáreň pri výbere oprávnenej osoby mala uistiť, že komunikuje priamo s oprávnenou osobou. Čiže niekým, kto má oprávnenie na svoju činnosť. Pozor teda na rôznych sprostredkovateľov.

Služby oprávnenej osoby sú platené. Náklady musia znášať lekárne. Treba rátať s tým, že si oprávnené osoby účtujú cenu za zápis do Registra partnerov verejného sektora a následne paušálne poplatky. Jedným z kritérií výberu teda môže byť cena.

Ďalšími kritériami výberu oprávnenej osoby by mohlo ešte byť, aké má oprávnená osoba reálne skúsenosti na trhu. Či vie poradiť v špecifickej situácii, ktorú majú napríklad lekárne. Alebo či poskytuje klientom informačný servis pri zmene legislatívy a či ich bude informovať zrozumiteľne a včas a prípadných nových povinnostiach. Často je tiež vhodné si nechať oprávnenú osobu odporučiť od obchodného partnera, ktorý s ňou už má skúsenosti.

Ste oprávnená osoba, dá sa registrácia vybaviť aj cez vás?

Pracujem v spoločnosti A&T solutions, ktorá je daňový poradca. Na našu činnosť máme licenciu udelenú Slovenskou komorou daňových poradcov. Služby zápisu do registra partnerov verejného sektora bežne poskytujeme. Máme tím odborníkov, ktorí sa o klienta vedia komplexne a profesionálne postarať. Našou výhodou je, že sme špecialisti na zdravotníctvo a preto presne rozumieme potrebám subjektov v zdravotníctve a teda aj potrebám lekární. Okrem iného publikujeme odborné príspevky v Hospodárskych novinách a na našej webovej stránke www.atsolutions.sk. Záujemcom o zápis do  Registra partnerov verejného sektora sme plne k dispozícii.

 

Odpovede pre lekárnikov boli publikované v lekárenskom časopise Medium č. 2/2017.

Na otázky čitateľov časopisu Medium odpovedala Ing. Marcela Bošková 5.5.2017

Disclaimer

Informácie v tomto článku odrážajú naše vedomosti a názory v dobe spracovania. Skôr, ako sa rozhodnete pre uskutočnenie svojich zámerov, vyžiadajte si podrobnejšie informácie.

Máte otázky

Ak by ste mali otázky týkajúce sa tejto problematiky, alebo by vás zaujímali ďalšie informácie neváhajte sa na nás obrátiť

Kontaktujte nás

Newsletter

Páčia sa vám naše odborné články? Prihláste sa na ich odber.