A&T solutions s.r.o. - Profesionálne daňové poradenstvo. Kvalitné účtovné a mzdové služby. Zápis do Registra partnerov verejného sektora. 

Kontaktujte nás:  Koceľova 6, 949 01 Nitra, +421 948 198 560, info@atsolutions.sk

Neziskovky - čo s daňami a účtovníctvom?

Občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie. Aj vy máte povinnosti voči štátu. Musíte viesť účtovníctvo a podať daňové priznanie. Poradíme vám, ako na to.

Občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie (ďalej zjednodušene nazývané ako "neziskovky") sú právnickými osobami. Ak majú sídlo na Slovensku, musia tu viesť aj účtovníctvo. Neziskovky však neboli zriadené za účelom podnikania. Z toho dôvodu sa ich účtovníctvo a následne aj zdaňovanie výrazne líši od klasických obchodných spoločností, ako sú napríklad akciovky, či eseročky.

Vedenie účtovníctva

Neziskovky vedú účtovníctvo v sústave podvojného účtovníctva. Občianske združenia a neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby však majú výnimku. Ak chcú, môžu namiesto podvojného viesť aj jednoduché účtovníctvo. Ale iba vtedy, ak nepodnikajú, alebo ak ich ročné príjmy neprekročili 200-tisíc eur.

Spracovanie jednoduchého účtovníctva býva spravidla lacnejšie. Preto sa preň niektoré neziskovky zvyknú rozhodnúť. Veľmi ľahko sa im však môže stať, že niektorý ich príjem sa bude považovať za podnikanie, a to napriek tomu, že ony sami aktívne nepodnikajú. V roku dosiahnutia takéhoto príjmu musia daný kalendárny rok preúčtovať a svoje účtovníctvo zmeniť na podvojné. Táto zmena môže byť finančne nákladná. Preto je pri rozhodovaní medzi podvojným a jednoduchým účtovníctvom možno vhodnejšie ihneď zvoliť to podvojné.

Zostavenie účtovnej závierky

Neziskovky musia zároveň raz ročne zostaviť účtovnú závierku. Termín na jej prípravu za rok 2016 je do konca marca 2017. Dovtedy musia závierku aj poslať daňovému úradu.

Niektoré organizácie majú zároveň povinnosť overiť účtovnú závierku audítorom. Konkrétne ide o nadácie s príjmami nad 200 tisíc eur a tie neziskovky, ktoré dostali príspevky z 2% dane a tie presiahli 35 tisíc eur.

Všetky nadácie a neziskové organizácie majú zároveň povinnosť zostaviť aj výročnú správu. Občianske združenia zostavujú výročnú správu iba vtedy, ak im zároveň vznikla povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom.

Daňové priznanie

Zaujímavosťou je, že neziskovkám môže, ale aj nemusí vzniknúť povinnosť podať daňové priznanie. Priznanie budú podávať tie neziskovky, ktoré majú tzv. vedľajšie príjmy. Za vedľajšie príjmy sa napríklad považuje príjem z reklamy či sponzorského. Takéto príjmy musia neziskovky riadne zdaniť. Termín na  zaslanie priznania daňovému úradu je totožný ako majú aj podnikatelia - firmy, či fyzické osoby, t.j. do konca marca. Rovnako majú aj možnosť si lehotu na podanie priznania predĺžiť, a to do konca júna.

Pokiaľ neziskovka podáva daňové priznanie a predĺži si lehotu na jeho podanie do júna, predlžuje si tým zároveň aj termín na zostavenie účtovnej závierky. Neziskovky, ktoré daňové priznanie nepodávajú si termín na účtovnú závierku do júna posunúť nemôžu. Záväzný je pre nich bežný marcový termín.

Členenie príjmov je dôležité

Právnické osoby, ktoré neboli zriadené za účelom podnikania, by sa mali dôsledne zaoberať svojimi príjmami. Ich správne posúdenie je totiž mimoriadne dôležité pre správne zaúčtovanie a zdanenie. Príjmy sa delia na príjmy z hlavnej a vedľajšej činnosti. Kým z hlavnej činnosti sa nezdaňujú, vedľajšia činnosť sa zdaňuje.

Ako na výdavky

Akékoľvek výdavky musia byť starostlivo priraďované k zdaňovanej a nezdaňovanej činnosti. Veľmi dôležité je to pri vedľajšej, čiže zdaňovanej činnosti. Miešanie výdavkov z vedľajšej činnosti do hlavnej činnosti má za následok chyby v účtovníctve, účtovných výkazoch a vo výpočte dane z príjmov. Prípadná daňová kontrola by za tieto chyby vyrubila pokuty a žiadala doplatiť daň.

 

Spoločnosť A&T solutions je špecialista na účtovníctvo a dane neziskových organizácií. Radi pomôžeme aj vašej neziskovke.

Tento článok bol napísaný pre Hospodárske noviny, v ktorých bol v plnom znení uverejnený dňa 13. februára 2017 pod názvom: "Príjmy z reklamy či sponzorské musia neziskovky zdaniť".

Marcela Bošková, daňová poradkyňa 3.3.2017

Disclaimer

Informácie v tomto článku odrážajú naše vedomosti a názory v dobe spracovania. Skôr, ako sa rozhodnete pre uskutočnenie svojich zámerov, vyžiadajte si podrobnejšie informácie.

Máte otázky

Ak by ste mali otázky týkajúce sa tejto problematiky, alebo by vás zaujímali ďalšie informácie neváhajte sa na nás obrátiť

Kontaktujte nás

Newsletter

Páčia sa vám naše odborné články? Prihláste sa na ich odber.